Omgeving

Gepubliceerd door Ewout op

Het dorp Fresse sur Moselle ligt in het dal van de Moselle (Moezel). Deze rivier heeft zijn bron ten oosten van het dorp Bussang, op ongeveer 10 KM afstand. Van een minuscuul stroompje is het in die paar kilometers uitgegroeid tot een serieuze beek met snelstromend water. Dit wordt mogelijk gemaakt door de vele beken die uitmonden in de Moselle. Het dal loopt met uitzondering van de eerste paar kilometers, overwegend van het zuidoosten (bij St. Maurice sur Moselle) naar het noordwesten (bij Remiremont). De belangrijke oost – west verbinding, de RN 66 volgt het dal van Remiremont naar Mulhouse. In Le Thillot vinden we een aansluiting noordwaarts richting La Bresse en Gerardmer, in zuidelijke richting naar Lure.

Wat is er zoal te zien

Om met Le Thillot te beginnen, dit dorp heeft net als alle dorpen in het dal weinig te bieden op het gebied van stedelijk schoon. Wat er wel is, zijn de voormalige kopermijnen waarvan nog het een en ander te bezichtigen is. In Bussang is de reeds genoemde bron van de Moselle. Vanuit St. Maurice sur Moselle is het mogelijk om naar de Ballon d’ Alsace te rijden. Om de top te bereiken is dan nog een klein stukje te voet af te leggen. U staat dan op 1247 m hoogte, een van de hoogste top van de Vogezen. Wilt U hoger, dan zult U naar de Grand Ballon of de Hohneck moeten, deze liggen echter op een grotere afstand en izijn daarmee meer een doel voor een dagtocht. In noordelijke richting vinden we eerst La Bresse, een dorp dat het vooral moet hebben van de wintersport. Er zijn ten noorden van La Bresse een aantal goede pistes. Voor zomergasten is er daar ook een rodelbaan (Luge d ’ete). Vanuit La Bresse kunt U door naar Gerardmer. Deze plaats heeft wat meer te bieden dan de meeste plaatsen in de omgeving, het heeft een gezellig centrum, met markt op zaterdag. Rond het meer zijn diverse activiteiten mogelijk. Er kan gezwommen worden, maar ook zijn er boten en waterfietsen te huur, verder is het mogelijk om een rondvaart te maken. In het westen ligt Remiremont, een wat grotere stad, hier valt ook wat meer te bekijken. Het centrum ligt rondom de grote kerk met diverse winkelstraten en ook eetgelegenheden. Buiten het centrum zijn een paar grote supermarkten. Wilt U verder dan kunt U van hieruit naar Epinal (noord), de hoofdstad van het departement Vogezen. Dit is echt een grotere stad met een behoorlijk aantrekkelijk centrum, met veel mooie huizen en ook diverse andere bezienswaardigheden. De Moselle, ondertussen een flinke rivier geworden, stroomt ook door deze stad. Stroomafwaarts zijn verschillende (jacht)havens. Rond de stad zijn diverse bedrijventerreinen met grote winkels. Er zijn nog vele andere mogelijkheden voor dagtochten, naar het oosten liggen een aantal mooie plaatsen in de Alsace (Elzas) zoals Colmar en Mulhouse.

Sportieve activiteiten

Dichter bij huis zijn allerlei sportieve activiteiten mogelijk.

Wandelen : er is een grote verscheidenheid aan wandelroutes, van licht tot zwaar, weinig of veel hoogteverschillen, kort of lang. Hiervoor zijn goede kaarten bij de VVV te verkrijgen. Het verdient aanbeveling om stevige schoenen te dragen, een stok mee te nemen en verder op weersverandering ingesteld te zijn. Het mooie weer kan in korte tijd omslaan en dan is warme- en regenkleding beslist noodzakelijk.

Fietsen : ook hiervoor geldt dat er op alle niveaus mogelijkheden zijn. Voor het eenvoudige werk moet je in het dal blijven en zal je fietsend in de lengterichting van het dal geen erg grote hoogteverschillen tegenkomen, er ligt zelfs een lang fietspad van Remiremont naar Bussang op het tracé van een voormalige spoorlijn. Door zijn vroegere bestemming is dit pad praktisch vlak met een zeer gering stijgingspercentage. Mee door dit laatste gegeven is dit fietspad ook uitermate geschikt voor de liefhebbers van skeeleren. Dit fietspad loopt vlak bij het huis langs (ong. 100m). Maar ook voor de fanatieke fietsers zijn er vele mogelijkheden om tochten te maken met een grotere moeilijkheidsgraad. Zo gauw je het dal verlaat, zijn er bijna alleen maar wegen met veel hoogteverschillen die met veel meer inspanning te bedwingen zijn. In voorgaande jaren deed de Tour de France ook regelmatig een uitstapje door de Vogezen. De klimmen zijn dan misschien niet zo heel erg lang, vaak zijn ze wel behoorlijk steil. Voor liefhebbers van mountainbikes zijn er mogelijkheden buiten de verharde wegen, zoals op de paden waarover ook de wandelroutes lopen.

Categorieën: Meer informatie